17. mai feiring 🇳🇴 bilder, video og tale 🎺🥁🎤

I dag ble 17. mai, Norges nasjonaldag feiret på Lønset med korpsmusikk, kirke og sosialt arrangement! ☀️🇳🇴

Se video av toget på Lønset 🎺🥁🇳🇴 under talen. Filmet av Odd Inge Sliper 📷

Foto: John Torve 📷
Dagens tale ble holdt av Kristin Strand 🎤 (se tekst under)

Kjære alle sammen, Gratulere med dagen! 🇳🇴

I 1814 vart Grunnloven skrevet. Alle de 112 grunnlovsmenn fra rundt om i Norge møtes på Eidsvoll. Der skulle de blant annet snakke om frihet, liket og fellesskap: 17. mai æ en folkefest. Det er våres fest. Nordmenn fant sin helt egen måte å feire grunnlovsdagen på, med barnetog og bunad og folkedrakter. Korps som spæl å marsjerer, til glede for unge og gamle.

Sjøl om at dæ i år, som i fjor æ andeledes, pandemien setter sine begrensninger, men her æ oss - markere dagen på vårt vis - ut i fra forutsetningene rundt oss, og gjør det beste ut av det.

17. mai er først og fremst en dag for glede og feiring, men oss kan å bruke den til ettertanke, og da vil e ta litt tak i felleskapet som å vart diskutert på Eidsvoll.

Fellesskapet som oss har her på Lønset. Oss som æ så heldige å bo , på beste vestkant i Oppdal.

Æ - oss flink nok te å tenk over dæ, at oss bor på en så flott plass å formiddel oss dæ te andre ? E æ sekker på at oss æ flink, min som mæ - alt anna kan oss nok bli enda flenkar.

Dæ som oss tæk som en selvfølge, er drømmen, å håpet, te andre, dæ å hør te, bli gjenkjent, få et smil, og ta en prat. At du vet ka naboen din heter, ja her på Lønset vet oss ikke bærer ka naboen hette , min ka foreldre , ungan, søskena , tant - ja dokk vet kos dæ æ!

Tenke oss over alle de unge som har flyttet tilbake til Lønset etter endt utdanning utenfor Oppdals grenser? Dæ æ mange! E æ så frimodig at e tæk familien te Anne Marie og Erik Nerhol som eksæmpel, dæm toan ha sjøl værre døktig å produsert 3 flotte jenta te Lønset samfunnet, ikke nok mæ dæ, dem ha å lagt et så godt grunnlag at alle ha fløtta hem te Lønset - mæ kavaler å unga, + at dæ ha vårte unga - å ette at dem kom hem te Lønset (tommel opp). E kan ikke snakk på andres vegne, men tilhørighet, te et lokal samfunn som æ godt, familie, nærhet , fellesskap og trygghet, vil e tru har ei betydning.

Når oss går på Rennebumartnaen, Rennebumartnan som er Norges ledende salgsutstilling i håndverk, i tradisjon og design, der 150 utstillere fra hele Norge , viser frem og selger sine produkter. Da kan oss godt vårå stolt over at tre av standene faktisk er fra Lønset - en liten plass med ca 300 innbyggere vest i Oppdal.

Her på Lønset møter du kjentfolk på Bua, å om det ikke er andre på bua når du er der, så kjenner du dæm bak kassa og kan slå av en prat. For itt å snakk om når dæ æ et framont ansikt, da snakke oss sammen å finn ut kæm dæ æ, ka dæm hette kor dem bor. Nysgjerrighet ? eller Engasjemang?
Litt begge dela vil e tru!

I ettertid tenke e - at dæm to handlepåssån te ho Kristine, sa alt om trygghet, tillit, nærhet, omsorg, og samhold å at dæ æ er ord som representerer Lønsetsamfunn.

Det er i disse dager mye snakk om, ønske om tilflytting til små utkantplasser i hele Norge, alle vil oss ha vekst og alle vil oss ha større barnetog 17. mai i våres bygd eller vår krets.

Lønset må ha gjort noe riktig, når oss ser oss omkring ser vi bunader og folkedrakter fra mange forskjellige plass i norge, noen har giftet seg til Lønset , men noen har også flyttet hit uten nevneverdig tilknytning til plassen.
Å Oss æ glad for alle

I dag feirer oss verdiene våres, både dem oss finn i Grunnloven, og dem oss opplever æ en del tå vårt lokalsamfunn.

Fellesskap. Tilhørighet.og Nærhet. Ta her æ er verdier oss må ta vare på.

Men nå, her på Lønset i dag handler det om 17 mai feiringen. E håpe dokk ha , og vil forsett å kos dokk mæ, tog , is, lefser muffins, naboa, venner og familie.

Gratulerer med grunnlovens, fremtidens og barnas dag!

Takk! 🇳🇴